23 Ekim 2013 Çarşamba

1. Murad (Murad Hüdavendigâr veya Gazi Hünkar) kimdir ? 1. Murat Biyografisi

1. Murad (Murad Hüdavendigâr veya Gazi Hünkar) kimdir ? 1. Murat Biyografisi

1. Murat'ın Babası : Orhan Gazi Annesi : Nilüfer Hatun'dur.. 1.Murat'ın Dogum Tarihi : 1326 Vefati ise 1409'dur..

1.Murat'ın Çocukları;
 Savcı Bey, Beyazıt Bey(padişah olmuştur), 
Yakup Bey,
 İbrahim Bey, 
Sultan Hatun (Nefise Hatun)
 

osmanlı devletinin üçüncü padişahıdır.babası orhan  bey döneminde 95.000 km² olan devlet toprakları 1.murat sayasinde yaklaşık 500.000 km² kadar genişlemiştir."Hükümdar", "bey" anlamına gelen hüdavendigâr unvanı verilmiştir.40'ın üzerinde savaşı yönettiği ve hiç yenilmediği çeşitli kaynaklarda yazılmaktadır.Sonra devlet merkezi Bursa’dan Edirne’ye nakledilmiştir.Bu arada Germiyan ve Hamit ogullarinin topraklarından birazıda Osmanlilara katilmistir. Ilk Osmanli – Karaman harbi de Birinci Murat zamaninda cereyan etmistir.
Devlet sistemi olarakda çalışmalar yapmıştır.Hıristiyan çocukları toplayarak Türk – İslam terbiyesi verilerek hususi şekilde askerlik için yetiştirilmek suretiyle, Osmanlı devletinde  daimi bir asker sistemi olan “Kapıkulu askeri teşkilâtı” kurulmuş ve yeniçerilik böylece doğmuştur. İlk Kadıaskerlik (Kazasker) sistemi ile Veziriâzamlık makamıda 1.Murat zamanında kurulmuştur.

 1.Murat'aın ölümü ise 1.kosava savaşından sonra savaş alanında gezerken bir sırp askeri olan Milos Obilic tarafından hançerlenerek öldürülmüştür.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder