24 Ekim 2013 Perşembe

Yıldırım Beyazıt Kimdir? Yıldırım Beyazıt Biyografisi

Yıldırım Beyazıt Kimdir? Yıldırım Beyazıt Biyografisi






I. Bayezid veya Yıldırım Bayezid dördüncü Osmanlı padişahıdır.DoĞumu 1389 ölümü 1392 yılındadır.
Annesi Rum asıllı olan Gülçiçek Hanım’dır.Şehzadelik dönemini Kütahya da yapmıştır.

Erkek çocukları

  1. Musa Çelebi
  2. Süleyman Çelebi
  3. Mustafa Çelebi
  4. İsa Çelebi
  5. Çelebi Sultan
  6. Ertuğrul Çelebi
  7. Kasım Çelebi
  8. Şehzade Musa

Kız çocukları

  1. Fatma Sultan

Babası ile birlikte Kosova savaşına katılmış,babasınınşehit düşmesi ile devletin başına geçmştir.Aydınoğulları, Saruhanoğulları, Germiyanoğulları, Menteşeoğulları ve Hamidoğulları beyliklerini kontrol altına almak için mücadele etti ve buraların yönetimini kendi devletinden yetişmiş devlet adamlarını atayarak geçirdi.
Avrupada ise 1396’da Niğbolu’da Avrupa’nın en güçlü şövalyelerinden oluşan Haçlı Ordusunu yenmesi ile son bulmuştur. Bu zaferden sonra Müslüman coğrafyasında ‘Sultan’ olarak anılmaya başlanmıştır.Bu zaferden sonra İran, Irak gibi karışıklık içinde bulunan islam coğrafyalardan Anadolu toprakları önemli ölçüde göçlerbaşlamıştır. 1399’da Anadolu’ya dönen Bayezid, Karaman ve Kadı Burhaneddin topraklarını ilhak ederek Toroslar’dan Tuna’ya kadar uzanan merkezi bir imparatorluk kurmuştur.



Bu arada Orta Asya ve İran’a uzanan güçlü bir imparatorluk kurmuş bulunan Timur Anadolu topraklarına girmeden önce Çağatay, Harzemşah, İlhanlı gibi hanedanların son varislerini de ortadan kaldırmış bulunmaktaydı.kendisi bu hanedanların varisi olarak görmekteydi. 1400 yılına gelindiğinde ise Anadolu topraklarına yönelerek Kadı Burhaneddin Devleti’nin başkenti olan Sivas’ı ele geçirdi. Bunu gören Türkmen Beyleri derhal Timur’un tarafına geçerek onun yanında yer aldılar.
Yıldırım Bayezid ve Timur’un karşılaşması kaçınılmazdı. Türk dünyasının lideri olma iddiasındaki bu iki büyük hükümdar birbirleri ile mücadele etmek zorunda kaldılar.

Timur ile Yıldırım beyazit 27 Ağustos 1402’de Çubuk Ovası’nda karşılaştılar.Osmanlı ordusunda bazı Türkmen yedek kuvvetlerinin ve Sırp vasal kuvvetlerinin Timurun tarafına geçmesi sonucunda Yıldırım  Bayezid yenildi ve Bayezid esir düştü.

NOT: Sultan Bayezid tahta geçerken Türkmen beylerinin desteklediği şehzade Yakup’a karşı devşirme desteğini alarak tahta çıkmış. Onun idaresi zamanında devşirme sistemi tekrar canlandırılmış ve Hıristiyan gençleri sadece asker olarak değil aynı zamanda bir Osmanlı ve idareci olarak da yetiştirilmeye başlanmıştır. Bunun yanında Sırbistan Kralı’nın kızı ile evlenmesi, Avrupalı prensliklerle iyi ilişkiler kurmasıgibi sebepler ile  Yıldırım Beyazit devşirme unsurların etkisinde kalmakla itham edilmiştir.

 Sultan Beyazit;
Anadolu hisarını yaptırmıştır.
Üç defa İstanbul’u kuşatmıştır.
Tahrir sistemine ait en eski kayıtlar Beyazit döneme aittir.

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder