26 Ekim 2013 Cumartesi

Çelebi Mehmet (1 Mehmed) kimdir ?



I. Mehmet veya Mehmed Çelebi 5.Osmanlı padişahıdır.
Saltanatı: 1413-1421
Babası: Yıldırım Bayezid- Annesi: Devlet Hatun
Doğumu: 1379 Vefatı: 26 Mayıs 1421


Çelebi Mehmet'in Çocukları

  1. Mehmed Çelebi
  2. Ahmed Çelebi
  3. Murat Çelebi
  4. Kasım Çelebi
  5. Küçük Mustafa
  6. Mahmud Çelebi
  7. Yusuf Çelebi
  8. Orhan Çelebi
  9. Selçuk Sultan
  10. Sultan Hanım
  11. Hafsa Hatun
  12. Aişe Hatun


Çelebi Mehmed'in Fetret Devrinden önceki yaşamı


Yıldırım Beyazid 1391'de Canik Seferi'ne oğullarını yanında götürmüştür. Bu sefer sırasında Amasya Emiri, Sivas Sultanı Kadı Burhaneddin'in saldırılarına fazla karşı koyamayacağını anlamış ve Amasya kentini Osmanlılara bırakmıştır. Kenti teslim almak için Yıldırım beyazit, oğlu Mehmet Çelebi komutasında bir orduyu Amasya'ya gönderdi. Mehmet Çelebi kent yönetimini eline alarak asayişi sağladı. Bu başarısından dolayı beyazit onu Amasya' sancağına atadı.

Çelebi Mehmed'inTahta Çıkışı







Çelebi Mehmet, Ankara savaşından sonra parçalanan Osmanlı topraklarını yeniden bir idare altında birleştirmek için fetret devrinde (1402-1413) kardeşleri Süleyman, İsa ve Musa Çelebiler ile mücadele etti. En son 1413′te Çamurlu mevkisinde, Musa Çelebi'nin kuvvetlerini bozguna uğrattıktan sonra tahta çıktı. Böylece Osmanlı Devleti’ni fetret devrinden çıkararak devletin birliğini sağladı. Çelebi Sultan Mehmet, ilk olarak elden çıkan toprakları geri almaya çalıştı.
1414′te Anadolu üzerine yürüyerek Aydınoğullarının elinden Kayacık, Nif ve İzmir’i aldı. Karamanoğulları’na ait Konya’yı muhasara etti ise de İkinci Mehmet’in af dilemesi ve tabiiyetini bildirmesi üzerine barış yapıldı. Ancak Karamanoğlu’nun sözünde durmaması üzerine Sultan Çelebi Mehmet, Şehri ikinci defa kuşatarak zaptetti(1415). Daha sonra yapılan antlaşmayla Konya’yı Karamanoğulları’na bırakan Sultan Çelebi, Beypazarı, Sivrihisar, Akşehir, Yalvaç ve Beyşehir kalelerini osmanlı devleti ülkesine kattı.
daha sonra Musa Çelebi ile birleşerek kendisine karşı hareket eden ve vergisini de göndermeyen Eflak beyi Mirça üzerine yürüyen Sultan Çelebi, Eflak beyini Yer-Göğü’de bozguna uğrattı. Mirça, üç yıllık vergisini ödedi ve oğlunu da rehin olarak bıraktı. Rumeli’den döndüğünde Candaroğulları beğliği üzerine yürüdü. Tosya, Çankırı ve Kalecik’i ele geçirdi.
Şeyh Mahmut Bedrettin isyanı  
Çelebi Mehmet döneminin en önemli iç hadisesi Şeyh Mahmut Bedrettin isyanıdır. İslam’a uymayan sapık düşünceleri halk arasında yayan Şeyh Bedrettin’in çıkardığı isyan kısa sürede büğük bir bölgeye yayıldı. Ancak ülkeye hakim olduğu günden beri Şeyh Bedrettin’in hareketlerini dikkatle izliyen Çelebi Mehmet,Şeyh Bedrettin’in başlattığı bu ayaklanmayı zamanında bastırdı.Yakalanan Şeyh Bedrettin idam edildi.


Aynı yıl Rumeli’de taht mücadelesine giren kardeşi Mustafa Çelebi’yi yenilgiye uğrattı. Mustafa Çelebi kaçarak Bizans imparatoruna sığındı. Bu olaydan kısa bir müddet sonra Sultan Çelebi Mehmet, Edirne’de 26 Mayıs 1421′de vefat etti.

 Çelebi Mehmet Döneminde Osmanlı Haritası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder