26 Ekim 2013 Cumartesi

Sultan 2.Murat Kimdir?


Sultan 2.Murat Kimdir?

 



II. Murat altıncı Osmanlı padişahıdır.Babasının ölüm haberi üzerine henüz 19 yaşındayken tahta çıkmıştır.


Babasi Çelebi Sultan Mehmed
Annesi . Emine Hatun
Doğumu : 1402
Ölümü .3 subat 1451
Saltanati : 1421 - 1451

1415′de lalası Yörgüç Paşa ile Amasya’da Rum ve Danışmendiye eyaleti valisi olarak görevlendirildi ve tahta çıkıncaya kadar 6 yıl burada görev yaptı. 1418′de ikinci lalası Hamza Bey ile Çandaroğullarından Samsun’u aldı.2.Murat 25 Haziran 1421′de Bursa’ya gelip culûs ve biat törenleri yapılıp devletin ileri gelenleri ve yeniçerilerin desteğiyle 19 yaşındayken tahta çıktı.



Murat’ın babası Çelebi Mehmet’in ölümü ile üç yıl süren bir bunalım izledi.Bizans imparatoru Manuel Limni’de gözaltında tutulan Murat’ın amcası olan Mustafa Çelebi’yi Gelibolu’yu Bizans’a bırakması karşılığında serbest bıraktı.Mustafa Çelebi’yi onu meşru padişah kabul edip bir Bizans  filosu ile Rumeli’ye geçmesini sağladı. Mustafa Çelebi, Rumeli beylerinin de desteğini aldı. II. Murat’ın veziriazamı olan Amasyalı Beyazıt Paşa Edirne’deki ordu ile Mustafa Çelebi’nin yeni topladıği orduya karşı savaşa gitti. Yapılan Muhare sonucunda veziriazamn ordusunun büyük bir kısmı taraf değiştirdi.Muharebe sonucunda veziriazam Amasyalı Beyazıt Paşa teslim oldu ve idam edildi.Mustafa Çelebi Edirne’de hükümdarlığını ilan etti ve kendi adına hutbe okutup sikke bastırdı. Mustafa Çelebi bazı çok büyük hatalar yaptı. Bizans’a vaad ettiği Gelibolu’yu vermeyerek ilk muttefikini kaybetti. Sonra ordusuyla Galata Cenevizlilerin gemileri ile Gelibolu’dan Anadolu’ya geçip Bursa’yi kuşattı. Fakat Anadolu’da savaşa girişmek istemeyen Rumeli asillı ordunun bu sefere pek gönüllü olmaması ve II. Murad’ın Mustafa Çelebi’nin Beyazit’in oğlu olmayip Düzmece olduğuna dair menfi propagandalarının inandırıcı olması Mustafa Çelebi’nin ordusunun dağılmasına neden oldu.Mustafa Çelebi devlet hazinesini alarak Edirne’den kaçti. Fakat Tunca Vadisindeki Kızılağaç Yenicesiinde yakalanıp Edirne’ye gönderildi.Mustafa Çelebi meselesi Mustafa’nın Edirne kale burcundan asılması ile 1422de son buldu. 

Bu olaydan sonra Mustafa Çelebi’yi destekleyen Bizanslılar yeni bir siyaset sergileyerek bu desteğin o zaman güç kazanan bir saray kliği tarafından uygulandığını ve  imparator II. Manuel’in II. Murat’a karşı dost olduğunu bildirdiler. Fakat  2.Murat Bizans’a sert tepki gösterdi ve 2 Haziran 1422′dan Eylul başına kadar Konstantinopolis’i(istanbulu'u) karadan kuşatmaya aldı. Bu kuşatma Bizans için büyük asker ve bina hasarlarına yol açtı. Bu kuşatmadan kurtulmak için Bizanslılar kuşatma sürerken Ağustos ayında II. Murat’ın kardeşi Küçük Mustafa’yı ayaklandırmaya başardılar.

 Karaman ve Germiyan beyleri ile birlikte hareket eden Küçük Mustafa Bursa’ya gelip bu şehri kuşattı. Bursa Ahileri Küçük Mustafa’nın lalası olan Şarapdar İlyas’a heyet göndererek şehrin kendini savunacak askeri ve ikmal maddesi olduğunu  Ahilerin ise  bu savunmayı destekleyeceğini söylediler. Bunun üzerine Şehzade Mustafa İznik üzerine yönelip şehri eline geçirdi. Şehzade Küçük Mustafa burada padişahlığını ilan ettirdi. Bunun üzerine Murat 6 Eylül’de Konstantinopolis(istanbul) kuşatmasını kaldırıp Anadolu 'ya geçti. Mihaloğlu Mehmet Bey’i İznik üzerine gönderdi. Şehzadenin lalası Şarapdar İlyas ise beylerbeylik verme vaadleri ile saf değiştirdi. Şubat 1423de Mihaloğlu İznik’i bastığı zaman Şehzade Mustafa hamamda bulunuyor idi. yandaşları onu savunup kaçırmaya çalışırtı. Fakat lala Şarapdar İlyas Şehzadeyi atına kendi bindirip götürüp II. Murat’a teslim etti. Şehzade Mustafa boğulup idam edildi; ceseti İznik dışında bir ağaca asıldı.

 1423 de II. Murat Şehzade Mustafa olayını destekleyen Candaroğulları üzerine yürüyerek topraklarının büyük bölümünü ve özellikle Taraklıboru şehrini Osmanlı ülkesine kattı. Karamanoğlu Mehmet Bey Antakya’yi kuşatması sırasında ölmesi üzerine yerine geçebilecekler arasında bir çatışma cereyan etti. II. Murat II. Mehmet Beye hükümdar olmasına konusunda yardımcı oldu ve bir anlaşma yaptı.Karamanlıların ellerine geçirmiş oldukları Göller Bölgesi Osmanlılar tarafından geri alındı.
Konstantinopolis kuşatması sırasında Venedikliler Selanik ve Mora’yı kendi denetimleri altına almak için Bizans ile antlaşma yapmış ve 1423′te o sırada Osmanlı ablukası altında olan Selaniki ele geçirmişlerdi. Bunun üzerine Konstantinopolis’in de Venediklilere bırakılabileceği endişesiyle 2.Murat 1424 yılında Cenevizliler aracılığıyla Bizans ile bir antlaşma yaptı. Bu antlaşmaya göre bizans her yıl vergi olarak 30.000 altın vermeyi ve  Bizans’ın elinde olan Ege ve Karadeniz kıyılarındaki toprakları Osmanlılar’a iade etmeyi kabul etti. 1425 Anadolu’da birlik sağlama çalışmalarına girişti. Önce Düzmece Mustafa vakasında Aydınoğlu Beyliği verilen İzmiroğlu Cüneyd Bey ile savaşıldı. Cüneyd Bey ardı ardına gercek ve sahte sehzade ayaklanmalarına destek vermisti.2. Murat Cenevizlilere tekrar Karadeniz’de bulunan liman kolonilerini geri verip onlarla anlasarak Midilli ve Sakiz’dan getirilen Ceneviz filolari kullanarak Cüneyt Bey’in denizden destek gelmesine engel oldu. Sonra ordusuyla uzun suren bir savaştan sonra 1426da Cuneyd Bey ve ailesi yakalanıp idam edildi. Sonra Menteşe ve Teke beylikleri Osmanli topraklarına katıldi.sonrada doğuda bulunan Karaman ve Candarli beyliklerin egemenliklerine son verilmedi.

1429′da varisçisi olmayan Germiyanoğlu 2.Yakup Bey’in ölümünün ardından vasiyeti üzerine Germiyanoğulları Beyliği Osmanlı topraklarına katıldı.
Murat Anadolu’da barışı sağladıktan sonra tüm gücüyle Venediklilere saldırdı.1430′da Selanik’i, hemen ardından da Yanya’yı ele geçirdi.

2. Murat 1438′de Macaristan Seferi’ne çıktı.Severin, Demirkapı, Orsova ve Şeşbeş kalelerini topa tutup yıkarak Erdel’in merkezi Zeybin kalesini kuşattı. 1438de  2. Murat Sırbistan üzerine yöneldi. Sırp Despotluğu’nu işgal etti ve burasını Osmanlı eyaleti ilan etti. bu sırada Bosna Kralı 2. Tvrtko’nun ölmesi Bosna Kralliğı’nın iki varis arasında paylaşılması ve güneyde bulunan Hersek’in de ayrı bağımsız bir idare kazanması sonucunu iyi değerlendirdi ve . 2. Murat bundan istifade ederek her üç bolgeyide vergiye bağladı.
 2.murat doguda ve batıda barışı sagladıktan sonra Murat, oğlu Mehmet’i tahta çıkarttı.Ağustos ayında Macar Kralı Ladislas Osmanlılar’la yaptığı antlaşmayı geçersiz sayarak yeni bir haçlı seferine çıkacağını duyurdu. Aynı dönemde Orhan Çelebi de Dobruca’ya giderek bir isyan girişiminde bulundu.Macar ordusunun Tuna’yı aştığı haberi üzerine Murat Edirne’ye geri çağrıldı. Murat 10 Kasım 1444′te Varna Muharebesinde Macar ordusunu yenilgiye uğrattı. Kralı savaş meydanında öldü.
Murat ikinci saltanatında 1444 buhranında isyan eden Balkanlar’daki yerel hanedanları boyun eğdirmekle uğraştı. 1446 yılında Mora despotuna karşı sefere çıktı.1448 yılının  Ekim ayında Kosova Savaşı’na çıktı ve zafer kazandı.


1451′de dinlenmek üzere çekildiği Edirne’deki Tunca’daki bir adada felç geçirdi ve 3 Şubat günü öldü.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder