22 Ekim 2013 Salı

Orhan Bey Kimdir ? Orhan Bey'in Biyografisi

Orhan Bey Kimdir ? Orhan Bey'in Biyografisi



Orhan bey Osmanlı padişahlarının ikincisidir.Saltanatı: 1326-1360 arasındadır. Babası: Osman Bey Annesi: Mal Hatun dur.Dedesi Ertuğrul Gazinin vefat ettiği 1281 senesinde Söğütte doğdu Vefatı(ölümü): 1360 yılındadır.küçük yaştan itibaren Şeyh Edebali ve Dursun Fakih gibi alimlerden ders aldı.
Gençliğinden itibaren Bizans tekfurlarıyla olan savaşlara katıldı.Babasının yaşlılığı dolayısıyla 1324'ten itibaren devlet idaresinin başına geçti. devletin başkentini Yenişehir'den Bursa'ya taşıdı. Orhan Gazi, 1329'da Bizans kuvvetlerini Pelakanon'da ağır bir yenilgiye uğrattıktan sonra 1330'da İznik'i aldı. Orhan Gazi, 1331 de Taraklı, Mudurnu ve Göynük kasabalarını, 1333 de Gemlik, 1336 da Kirmastı, Mihaliç ve Ulubat kasabalarını zaptetti. 1337'de İzmit'in fethi ile Kocaeli şehrinin tamamı Osmanlıların eline geçmiş oldu. Bizanstaki iç karışıklıklardan yararlanarak Gelibolu'daki  Çimbe kalesine aldı. Bu fetih sayeseinde Osmanlıların Rumeli'ye geçerek bölgeyi tanıdılar. 

Anadoluda ise;  Karesioğullarından 1345'te Balıkesir'i, 1350'de ise Bergama ve Edremit'i, Eretna beyliğinden de 1354'te Ankara'yı aldı. 

 Orhan gazi;

"Adaletin en kötüsü geç tecelli edenidir. Sonunda hüküm isabetli olsa geciken adalet zulümdür." buyururdu.

Orhan gazi;Oğlu Murat Gazi'ye "Oğul! Cennet mekan babam Osman Gazi Han bir avuç toprağı beylik yaptı. Biz Allah'ın izniyle beyliği sultanlığa çevirdik. Sen daha da büyüğünü yapacaksın! Osmanlı'ya iki kıta üzerine hükmetmek yetmez. Zira İ'la-yı kelimetullah (Allahü tealanın ismi şerifini yüceltmek, İslamiyet'i yaymak) azmi iki kıtaya sığmayacak yüce bir azimdir." diyerek son vasiyetini bildirmiştir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder